Han var förste svensk att vinna en VM-match i padel och har redan tio års erfarenhet inom sporten som spelare och tränare. Rutinerade Henrik Lantz blir ansvarig padeltränare i ÄHLM Arenastads nya padelanläggning som öppnar i september intill Catena Arena. Huvuduppdraget blir att leda och utveckla träningsverksamheten i föreningen som är under bildande.

– Det behövdes inte lång betänketid när möjligheten dök upp. Er vision, som nu blir vår vision, om att satsa på ungdomar och föreningslivet är precis det jag brinner för. Hela området som ska utvecklas till ett centrum för idrott känns jättespännande och helt rätt, säger Henrik Lantz, 47.

Henrik Lantz är en föreningsmänniska och ser fram emot att bygga upp en ny förening i sin roll i ÄHLM Arenastad:
– Ungdomarna är padelns framtid, jag har alltid verkat i föreningar och älskar gemenskapen och samhörigheten. Vi ska vara en familjär förening, alla kan inte bli bäst men hos oss ska alla trivas och tycka att padel är det roligaste som finns, säger Henrik Lantz.

Förutom att ansvara för träningen i den nya föreningen i ÄHLM Arenastad kommer Henrik att rekrytera och utbilda fler tränare och vara spindeln i anläggningens verksamhet.
– Vår ambition är att det ska vara enkelt och prisvärt att spela padel i vår förening, både för ungdomar och vuxna. Vi kommer att dra i gång vår träningsverksamhet och seriespel i mitten av september. Efter midsommar kan man börja anmäla sig till våra träningar och seriespel i höst, säger Henrik.

Henrik är utbildad lärare men han har ägnat sig åt idrott och bollar av olika slag större delen av livet, mestadels som tennis- och padeltränare.

2012 kom Henrik för första gången i kontakt med padel.
– Det fanns en padelhall i Ramlösa som vi besökte, precis som alla andra fastnade jag direkt för den nya sporten. Jag visste redan då att jag ville fortsätta men inte att det skulle växa och bli så stort som det är idag, berättar Henrik.

Henrik var då tennistränare men började också spela padel.

– Det var många tennisspelare som gick över och blev framträdande. Jag var med i SM och det gick okej och jag blev uttagen i den svenska truppen till VM i Mexiko 2012. Jag spelade med Calle Knutsson, som fortfarande är aktiv, och vi vann vår första match. Övriga par åkte ut direkt så vi var de första svenskarna som vann en match i ett VM, minns Henrik.

Han utbildade sig i samma veva till padeltränare också och kombinerade sen tränarjobb i både tennis och padel i bland annat Kullabygdens TK. 2018 släppte han helt tennisen och jobbade fullt ut med padel i Höganäs Padelcenter som han var med och byggde upp från start.
– Det blev snabbt populärt, vi hade över 300 i träning i vår förening. Jag ser fram emot att göra samma resa i ÄHLM Arenastad.

ÄHLM Arenastads anläggning blir den andra padelanläggningen som öppnar i Ängelholm i år, finns det risk för en överetablering?
– Svårt att säga. Antalet padelspelare minskar inte men tillgängligheten för spel har ökat. Jag tror på vårt koncept med att köra det som en traditionell idrottsförening med ett bra innehåll för padelspelare på olika nivåer och åldrar. Vi har dessutom flera mervärden, till exempel ett gym som våra padelspelare får använda där vi kommer att köra padelfys. Hela området med det idrottsliv som redan finns på plats gör att jag är övertygad om att vi har goda framtidsutsikter trots konkurrensen, säger Henrik Lantz.

Anders Nelson, vd Arenabolaget, är mycket nöjd med rekryteringen av Henrik Lantz.
– Henrik har precis den profil vi eftersökt. Han delar vår syn om hur viktigt det är med föreningslivet, han är rutinerad och har erfarenhet av att bygga upp en sådan här verksamhet från start. Vi ser fram emot att dra i gång vår verksamhet efter sommaren, säger Anders Nelson.

Fakta/Henrik Lantz
Ålder: 47 år
Bor: I Allerum.
Familj: Fru och två döttrar
Bakgrund: Bolltalang som var framgångsrik i unga år i tennis, fotboll och bordtennis. 2011 började han med padel och ingick i första svenska VM-landslaget 2012.
Tränare i både tennis och padel sedan 2013. Gick över till enbart padel 2018 och byggde då upp Höganäs Padel.
Aktuell: Ny padelansvarig på ÄHLM Arenastads padelanläggning som öppnar september 2022.