Samtidigt som om- och tillbyggnaden av Catena Arena går in på sluttampen så inleder Arenabolaget nästa etapp i etableringen av en arenastad. Bygget av ÄHLM Arenastads padelanläggning har startat och dessutom har projekteringen av Arenatorget påbörjats.

– Det känns riktigt bra att vi är i gång även med padelanläggningen och att vi inte tappar tempo i vårt arbete med att förverkliga visionen av en arenastad i Ängelholm vid ishallsområdet, säger Arenabolagets vd Anders Nelson i en kommentar.

Den nya padelanläggningen placeras bakom Catena Arenas ena kortsida (ståplats-sidan) och kommer förutom åtta dubbelbanor av högsta klass och generös takhöjd (10,5 meter) även innehålla en avdelning i två plan med gym, fysioklinik, loungedel med generösa umgängesytor, reception, konferensyta och omklädningsrum med bastu och låsbara skåp.
Banorna levereras och monteras av Unisport varav två är Adidas panorama och två är tillgänglighetsanpassade. Bokningssystemet blir Playtomic.

– Vi är mycket nöjda med innehållet i vår anläggning. Vi satsar på en padelanläggning av högsta klass men vi bygger in mer än bara padel. Gymmet blir ett bra komplement för våra padelgäster men även för de som enbart vill gymträna. Arenastadens fokus kommer att bli föreningar och ungdomar samt alla andra som rör sig ute i området, till exempel vuxna som lämnar sina barn på olika aktiviteter. Det finns redan en tät och naturlig trafik i området och vi ämnar koppla ihop allt till en helhet, berättar Anders Nelson.

Jerry Zander är projektchef:
– Den nya padelanläggningen mäter drygt 3 100 kvadratmeter i markyta. Peab, som är totalentreprenör, beräknar byggtiden till 8-9 månader. En intressant detalj är att vi kommer att återanvända de gamla takstolarna från Catena Arena som plockades ner i samband med ombyggnaden, berättar Jerry Zander.

Nästa etapp ligger inte långt efter, ett Arenatorg inomhus som ska fungera som ett nav i ÄHLM Arenastad. Projekteringen har påbörjats och tanken är att Arenatorget ska koppla samman padelanläggningen med Catena Arena och de båda träningshallarna.
– Det blir runt 1 600 kvadratmeter stort och vi ser det som den framtida entrén till ÄHLM Arenastad. Förutom diverse servicefunktioner så kan Arenatorget inrymma café, shop, arbetsstationer och utställningar till exempel. Det ska vi komma fram till framöver, säger Anders Nelson.

Området har dessutom fått ett officiellt namn, ÄHLM Arenastad:
– Arenastaden är redan etablerat bland folk och det här namnet känns fräscht och tydligt, säger Anders Nelson.

Även parkeringssituationen på området finns med i planerna i närtid:
– Vi är medvetna om att byggprojekten på området skapar problem för gästerna. Vi hoppas man har överseende, vi ser fortsatt över situationen tillsammans med Rögle och Ängelholms kommun, säger Anders Nelson.

Bakgrund:
Arenabolaget bildades i syfte att driva utvecklingen av en ny arenastad i Ängelholm. Tidigt initierade man ett samarbete med Ängelholms kommun. Ambitionen är att profilera Ängelholm som en idrottsstad för aktiva på alla nivåer och åldrar och öka attraktionskraften för staden.
För drygt ett år sedan, i september 2020, övergick visionen till verklighet då första etappen inleddes: en om- och tillbyggnaden av Catena Arena samt uppförandet av en ny träningshall för konståkning och ishall vilket också var första etappen av planerna på att skapa ett nytt centrum för sport och idrott i Ängelholm. Träningshallen stod klar i augusti 2021 och nya Catena Arena beräknas bli klar och kunna invigas senast i mars 2022. Beräknad kostnad för etappen är 250 miljoner kronor.
Nu är padelanläggning och Arenatorg på gång och fullt utbyggd kan ÄHLM Arenastad innefatta Catena Arena, träningshallar för ishockey, konståkning och allmänhetens åkning, padelanläggning, gym, fysio/rehab-klinik, ett Arenatorg med café och handel, multiarena för fotboll och event, träningsplaner för fotboll, friidrottsanläggning, sport- och aktivitetshall, utbyggd parkeringsanläggning, restaurang, multiarena, aktivitetspark, utegym, rackethall samt idrottsmuseum.